Home » Istorie » Expediția de acum două secole al cărei căpitan a fost mâncat de echipaj

Expediția de acum două secole al cărei căpitan a fost mâncat de echipaj

Expediția de acum două secole al cărei căpitan a fost mâncat de echipaj
HMS Erebus. Foto: Francois Musin/Royal Museums Greenwich/Wikimedia Commons/Domeniul public
Publicat: 03.10.2024

Expediția lui Sir John Franklin prin Pasajul de Nord-Vest este un moment istoric ce continuă să stârnească interes și imaginație în prezent, asta inclusiv prin faptul că un căpitan a fost mâncat de echipaj.

Marinarii care au murit încercând să scape din Arctica, după ce navele lor, Terror și Erebus, au rămas blocate în gheață în 1846, reprezintă un testament al rezistenței umane și al disperării. Oasele căpitanului navei Erebus, James Fitzjames, care a condus ultima încercare disperată de a se întoarce acasă, au fost identificate, dezvăluind o poveste cutremurătoare.

În 1848, când cei 105 marinari rămași și-au abandonat navele, Fitzjames a scris un raport sumbru, care a fost ulterior găsit într-o movilă pe Insula King William. În acest raport, el a detaliat moartea lui Sir John Franklin în iunie 1847 și pierderea a 9 ofițeri și 15 bărbați până la acea dată.

Dincolo de limita disperării

Din păcate, niciunul dintre acei supraviețuitori nu a mai ajuns acasă, iar de-a lungul anilor, multe dintre rămășițele lor au fost descoperite pe acea insulă izolată. Identificarea lui Fitzjames a fost posibilă prin compararea ADN-ului său, obținut dintr-un dinte, cu cel al unor descendenți ai echipajului. Acesta este abia al doilea caz de identificare a rămășițelor din expediția Franklin pe Insula King William.

Ceea ce face această descoperire și mai cutremurătoare sunt semnele de pe mandibula lui Fitzjames, care indică posibile acte de canibalism, o dovadă a nivelului de disperare la care ajunseseră oamenii: căpitanul a fost mâncat de echipaj. Membrii echipajului, probabil înfometați și bolnavi, au fost forțați să își consume colegii decedați pentru a supraviețui. Descoperirile din anii ’90 au confirmat rapoartele inuiților, care indicau semne de canibalism pe rămășițele găsite.

Totuși, acest act nu este privit ca un scandal, ci mai degrabă ca o ultimă soluție a unor oameni ajunși la limitele rezistenței lor fizice și morale. Potrivit antropologului Robert Park, această situație reflectă nivelul extrem de disperare al echipajului expediției Franklin, notează Science Alert.

Căpitanul care a fost mâncat de echipaj

Fitzjames devine astfel prima victimă identificată a canibalismului în expediția Franklin, iar rămășițele sale au fost depuse într-o movilă, marcate cu o placă comemorativă. Cercetătorii fac apel la descendenții altor membri ai expediției să îi contacteze pentru a identifica și alte rămășițe.

Mai multe detalii despre această poveste fascinantă pot fi găsite în cărțile James Fitzjames: The Mystery Man of the Franklin Expedition, de William Battersby; Erebus: The Story of a Ship, de Michael Palin; și Frozen in Time: The Fate of the Franklin Expedition, de Owen Beattie și John Geiger.

Cercetările au fost publicate în Journal of Archaeological Science: Reports.

Vă recomandăm să citiți și:

Ziua în care ţarul Petru cel Mare impunea impozitul pe bărbi

Românul care a devenit primul om care a construit şi zburat cu un avion mai greu decât aerul

Test de cultură generală. Câte minute a durat cel mai scurt război din istorie?

Ziua în care a început a doua mare conflagraţie mondială. Dominaţia nazistă în Europa, de la Anschluss la atacul împotriva Uniunii Sovietice

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase